2012. június 11., hétfő

Szamósza - fűszeres zöldségekkel töltött,olajban sült tészta batyu


Hozzávalók 6 személyre

•    15 deka rétesliszt
•    10 deka teljesőrlésű liszt
•    1 kiskanál só
•    3-4 deka vaj
•    1 deci hideg víz
•    a kisütéshez bő olaj

töltelék:
•    1/2 kiló krumpli
•    2-3 evőkanál olaj
•    1 fej hagyma
•    2-3 apró zöld csilipaprika
•    2 centis darab friss gyömbér
•    1 evőkanál fekete mustármag
•    1 kiskanál kurkuma
•    2 kiskanál só
A tészta elkészítése 
Először elmorzsoljuk a vajat a lisztben. Utána összegyúrjuk a vízzel, hogy közép-kemény, nem ragadós tésztát kapjunk. Néhány percig kézzel vagy géppel dagasztjuk, aztán letakarva félretesszük pihenni legalább egy órára.
A töltelék:
Elkészítjük a tölteléket.
A krumplit héjában megfőzzük félkeményre, aztán meghámozzuk és felvágjuk 2-3 centis kockákra. Megpirítjuk olajon (vagy vajas olajon – a ghí meg még jobb) az apróra vágott hagymát; fél perc múlva beleszórjuk a finomra vágott vagy reszelt gyömbért, és ha a hagyma már üvegesedik, az apróra vágott csilipaprikát is. Az edény szélére kotorjuk az egészet, és a közepén összegyűlő olajon pirítjuk egy percig a mustármagot. Összekeverjük, és kis lángon pirítjuk tovább, amíg a hagyma sárgulni kezd.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, beszórjuk a kurkumát, megsózzuk, és nagy lángon kavargatva pirítjuk még pár percig. Levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
Az összerakás:
Még egyszer átgyúrjuk a tésztát, aztán szétszaggatjuk, és nagy diónyi golyókat gyúrunk belőle . Fogunk egy golyót, kilapítjuk tenyérrel, aztán kinyújtjuk sodrófával kb. 2 mm vastagra és 12-16 centi átmérőjűre – minél kerekebbre. Nyújtás közben, ha ragadni akar, nem lisztezzük, hanem olajozzuk a kezünket, a sodrófát és a deszkát.
Félbevágjuk a korongot, és nedves ujjal bevizezzük mindkét felének a széleit. Megfogjuk az egyik félkört, és negyedkörré hajtjuk; az egyenes széle mentén összetapasszuk a nedves varratot.
Az így kapott tasakba teszünk egy bő evőkanál tölteléket. Minél jobban meg van tömve a szamósza, annál jobb – de a köríves széle mentén hagyjunk helyet, hogy le tudjuk zárni. Itt is összenyomkodjuk az ujjainkkal a nedves széleket. Megtöltjük így az összes szamószát.
A sütés:
Felforrósítunk egy serpenyőben bő olajat. Az a legjobb, ha teljesen ellepi a szamószákat – de azért kevesebbel is lehet dolgozni. A forró olajba dobáljunk bele kicsit kevesebb batyut, mint amennyi elférne a serpenyőben (ne hűtse le nagyon az olajat), és 4-5 perc alatt süssük aranysárgára.

2012. június 8., péntek

Tamatar Ka Shorba -fűszeres paradicsomleves, pirított csapati kenyérrel



•    2 ek ghee,esetleg növényi olaj
•    1 fej hagyma
•    2 gerezd fokhagyma
•    6 db paradicsom
•    1 db piros chilipaprika
•    2 db babérlevél
•    1 tk római kömény
•    1 tk koriander, őrölve
•    2 cm gyömbér, reszelve
•    1 mk fekete bors (ízlés szerint)
•    400 ml kókusztej
•    200 ml csirkealaplé
•    1 tk cukor
•    1 mk só
•    A tetejére
•    2 ág korianderlevél

Egy lábasban felforrósítom a ghee-t és megpirítom benne az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. A paradicsomot apróra vágom és fél liternyi vízben 10 perc alatt megpárolom és botmixerrel pürésítem, hozzáadom a hagymás keverékhez.
Hozzáadom a fűszereket, a kókusztejet és a csirkealaplevet és 10 percig párolom. A végén még utána ízesítem. Vágott koriander zölddel díszítem és pirított csapáti kenyérrel tálaljuk.

2012. június 6., szerda

Baingan Bhartá- indiai padlizsánkrém


Hozzávalók 6-8 személyre
•    2-3 padlizsán (kb. 1 kiló)
•    2 fej hagyma
•    2 centi friss gyömbér
•    1-2 zöld csilipaprika
•    1 kiskanál római kömény
•    1 kiskanál kurkuma
•    1 kiskanál piros csili
•    1 evőkanál őrölt koriander
•    ízlés szerint korianderlevél vagy petrezselyemzöld
A padlizsánt megmossuk, a héját pár helyen villával megszurkáljuk, és sütőben közepes lángon puhára sütjük - amíg kissé összeesik, és a héja megfeketedik (kb. 45 perc). A megsült padlizsánt félre tesszük hűlni, amíg kényelmesen meg tudjuk fogni. Meghámozzuk a padlizsánokat. Az én tapasztalatom szerint könnyebb félbevágni, és kanállal kikaparni a húsát, mint lehántani a szakadozó sült héjat. Serpenyőben egy kis olajon megpirítjuk a durvára vágott hagymát, majd 1-2 perc után hozzáadjuk a többi nyers fűszert és a római köményt. Még 2-3 perc múlva beleszórjuk a maradék fűszereket, és hozzátesszük a padlizsánt. További 5-6 percen át főzzük így, aztán levesszük a tűzről, meghintjük zöldfűszerrel, és tálalható. Az indiai padlizsánkrémet általában forrón eszik, de hidegen is fogyasztható.

2012. június 1., péntek

A varázslatos India

 Ki ne szeretné beutazni a világot és minden hónapban egy másik ország kultúráját, gasztronómiáját megismerni?
ÖN IS SZERETNÉ?

Most tegyünk félre mindenféle ellenérvet, hogy ez miért nem valósulhatna meg!
Öt percre, tegye félre a racionalitást!
Képzelje el, hogy bejárja a világot, körbe utazza a Földet!
Tegyük fel, hogy Ön minden hónapban egy másik országba utazhat! 

 
Játsszon el az érzéssel……..

Képzelje el a hihetetlenül sokszínű Indiát!  Ősi kultúrák és vallások bölcsője, mely évezredek óta mágnesként vonzza az utazókat, a különleges életérzés után vágyódókat. Egy más világ. Egy világ, ahol senki sem siet, ahol az emberek harmóniában élnek önmagukkal, isteneikkel és a természettel, ahol mindmáig élnek az ősi szokások és hagyományok, ahol a napfény és az itt élő emberek mosolya kíséri az ideutazót. A természet és a nők ruháinak vibráló színei, egzotikus fűszerektől, gyümölcsöktől és virágoktól illatos levegő, elomló, izgalmas ízek kavalkádja hat minden érzékünkre. A buja, mélyzöld trópusi erdőket fehéren-sárgán-vörösen villódzó partok választják el a tenger valószínűtlen kékségétől, az évszázados templomok, paloták, erődök tömbjeit nyüzsgő települések, smaragdzöld ültetvények fonják körül, az őserdők mélyén helyi törzsek kisebb-nagyobb csoportjai és ritka vadállatok élnek, a partok közelében a gigantikus metropoliszok mellett bájos kisvárosok, romantikus halászfalvak és zeg-zugos, titokzatos vízi-világ várja az idelátogatókat. Mindez India.


        
Képzelje el, miután megcsodálták a Tadzs Mahal-t és ennek a sokszínű kultúrának a csodáit és történelmi nevezetességeit, megérkeznek Goa homokos-pálmafás tengerpartjára. A Pálmafák árnyékában megpihenve, a hófehér homokról visszaverődő szikrázó napsütésben, gyöngyöző pohárból iszogatja a jeges teát........majd, miután a nap elsüllyed a horizonton a mélykék tengerben, a háttérben elkezdenek játszani a zenészek, és a fáklyák lángjai táncot járnak a pohara tükrében. Serény pincérek egymás után hozzák az indiai konyha csodáit. Az ízek kavalkádja, színek és ritmusok ölelik körül és átadja magát India varázslatos életérzésének! A langyos sós szellőben fűszeres illatok keverednek. Felfokozott érzékekkel átadja magát az ízek élvezetének. Kezdésnek egy könnyű sabji-t tunkolgat a ropogósra sült naan kenyérrel, majd egymást váltják a csípős, édes és fűszeres ízek, az ízek tobzódása ez! És a vacsora még csak most kezdődik……..
Ez az érzés és élmény vár Önre! 

  ÍZ-UTAZÁS A FÖLD KÖRÜL- NEMZETEK KONYHÁI
        INDIA 

A sokszínű India hangulata és ízei várnak Önre! Különleges menüsorral készültünk, amely bőséges ízelítőt nyújt az Indiai konyha remekeiből! Miközben átadják magukat az ízek élvezetének, kellemes megnyugtató zene szól a háttérben. A ételek mellé Indiai italokat kínálunk, melyek kortyolgatása közben, pihenéskép válogathatnak az országot és konyháját bemutató könyvválogatásból is, a Fáma könyvesbolt jóvoltából. A hónap végén Indiai főzőtanfolyamot szervezünk, hogy haza vihessék és otthon is élvezhessék az ízeket, felidézve a kellemes emlékeket. A recepteket és az érdekes információkat folyamatosan közé tesszük a blogon és Facebook oldalunkon, illetve receptgyűjtemény formájában elküldjük Önnek E-mailben! És ezzel még nincs vége, mert további meglepetések várják még Önöket!

Menüsor:
  1. Baingan Bhartá (indiai padlizsánkrém) E, A
  2. Tamatar Ka Shorba (fűszeres paradicsomleves, pirított csapati kenyérrel) E, A
  3. Szamósza (fűszeres zöldségekkel töltött,olajban sült tészta batyu) E, A
  4. Aam Chatni (fűszeres mangó chutney) E, A
  5. Zirá Puláo (fűszeres indiai rizs) E, A
  6. Csapáti (indiai kenyér) E, A
  7. Tandoori murg tikka (tandúri csirke, nyárson sütve uborka raita-val)
  8. Pakora (fűszeres, csicseriborsó lisztben panírozott zöldségek, olajban sütve)
  9. Rogan Josh (kasmíri bárányragu)
  10. Goai hal-curry (kókuszos chilis hal-curry)
  11. Murgh Makhni (Paradicsomos-joghurtos fűszeres csirkeragu)
  12. Prawn Karahi (fűszeres paradicsomos garnéla)
  13. Szudzsi Ká Halvá(karamellás-fűszeres,búzadarából készült édesség, gyümölcsökkel) E, A
  14. Ninbú Páni (hűsítő indiai limonádé) A

Az Ezüst menü tartalmazza az 1,2,3,4 fogásokat az, 5-ös és 6-os fogást és egy szabadon választott fogást az Ön választása szerint a 7-12 fogásokból, ezen kívül a desszertet (13).
Az Arany menü tartalmazza  az 1,2,3,4 fogásokat az, 5-ös és 6-os fogást és két szabadon választott fogást az Ön választása szerint a 7-12 fogásokból, ezen kívül a desszertet (13) és egy pohár hűsítő indiai limonádét.

De nincs ok az aggodalomra, hogy; "ennyi fogást ki bír majd megenni ?", mert a fogások kis méretűek, így mire a végére ér kellemesen jól lakik és egy teljesebb, komplexebb élményt kap a Indiai ízvilágból. Természetesen ha az összes fogást végig szeretné kóstolni, erre is meg van a lehetőség!

Az Íz-utazás árait úgy találtuk ki, hogy minél hosszabb útra indul, annál olcsóbb lesz a fajlagos ára, tehát megéri hosszabb útra befizetni! Az élményt is meghosszabbíthatjuk és spórolunk is vele!

2012. május 31., csütörtök

Chili y choccolate flan

9 tojássárgája
3 dl tejszín
2 dl tej
9 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
édes chili szósz
Elkészítés:
A tejszínt a tejet a cukrot és a csokit vízgőz felett egyneműsítjük majd hozzá keverjük a tojás sárgákat és ízlés szerint chili szószt. Kis porcelán tálkákba öntjük tepsibe tesszük és vizet öntünk alájuk, lefedjük alufóliával és 150 fokon 50 percre sütőbe tesszük.

Pollo con chocolate

70 dkg csirke mell (vagy comb filé)
mexikói vagy azték fűszerkeverék
4-5 db chili paprika
2-3 paradicsom
1 zöld kaliforniai paprika   
1 nagyobb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
50g sótlan földimogyoró   
50g szeletelt (vagy egész) mandula
50g  szezámmag
30g aranymazsola   
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt oregano
100g étcsokoládé
2 dl csirke alaplé
só, cayenne bors
Elkészítés:
A csirke melleket felszeleteljük és bedörzsöljük  a fűszerkeverékkel majd hűtőbe tesszük. Míg pácolódik elkészítjük a mártást. A mandulát a mogyorót és a szezámmagot szárazon megpirítjuk majd turmix gépben össze őröljük. A paradicsomot leforrázzuk és le szedjük a héját, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk  és kevés olajon megpirítjuk  hozzá adjuk az össze kockázott paprikát és paradicsomot. Pár percig pároljuk majd hozzá tesszük az alaplevet a mazsolát és a mag őrleményeket. Bele tesszük a fűszereket sózzuk, borsozzuk hozzá adjuk a sütőben kicsit megpirított chiliket. Majd az egészet jó alaposan össze turmixoljuk. Vissza tesszük  a tűzhelyre és hozzá keverjük a csokoládét. A csirke melleket serpenyőben megsütjük és a csoki szósszal félig áthúzva tálaljuk.

2012. május 29., kedd

Ensalada de pasta


25dkg fusili tészta
10dkg ananász
5dkg főtt morzsolt kukorica
1 kis fej római saláta
1db piros kaliforniai paprika
2 tojássárgája
3dl étolaj
tejföl
só, cayenne bors
porcukor
citromlé
mustár
édes chili szósz
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük. Az ananászt a kaliforniai paprikát és a római salátát  kockára vágjuk és a tésztához keverjük a kukoricával együtt. A tojássárgájából a mustárból és az étolajból majonézt készítünk hozzá adjuk a tejfölt a porcukrot a citromlevet az édes chili szószt majd sózzuk és borsozzuk. Össze keverjük a zöldséges tésztával és tálaljuk.