2012. április 27., péntek

Boeuf Bourguignon (Burgundi marharagu)

Ragu:
Marha lábszár            0,80
Sárgarépa                0,30
Póréhagyma            0,20
Vöröshagyma            0,20
Csiperkegomba            0,15
Fokhagyma                0,04
Petrezselyemzöld         2 csokor
Száraz vörösbor            0,50
Kakukkfű
Babérlevél
Só, bors

Köret:
Sárgarépa                0,20
Burgonya                0,20
Csiperke                0,15
Kolozsvári szalonna        0,10
Gyöngyhagyma            0,10
Babérlevél, kakukkfű, só
Vaj
A felszeletelt sárgarépa, póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma petrezselyemzöld és a csiperke felét egy közepes edénybe tesszük és felöntjük az üveg vörösborral tegyünk bele pár szem egész borsot és babérlevelet is. A felére vissza forraljuk majd leszűrjük, a zöldségeket eldobjuk. A húst megtisztítjuk és kb. 4cm-es kockákra vágjuk, olajon serpenyőben barnára pirítjuk. A maradék zöldséget összevágjuk és egy tetővel is rendelkező cserépedénybe rakjuk rá tesszük a húsokat és felöntjük a borsűrítménnyel és annyi marha alaplével amennyi éppen ellepi, sózzuk, lefedjük és 160 fokon 2 órát vagy amíg a hús meg nem puhul pároljuk, ha kész leszűrjük kiválogatjuk a húsokat a zöldséget itt is eldobjuk a húst vissza tesszük a lezsírozott lébe.
Külön burgundi köretet készítünk hozzá:
Sárgarépát, burgonyát babérleveles,kakukkfüves sós vízben megfőzünk majd hasábokra vágjuk. A gyöngyhagymát és  a szeletelt csiperkét vajon megpirítjuk. A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk és ezt is megpirítjuk. A zöldségeket a zsírjától lecsöpögtetett szalonnával összekeverjük és a ragura tálaljuk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése