2012. március 5., hétfő

Katalónia, Katalán konyha

A Barcelonában és környékén élők általában kikérik maguknak, ha spanyoloknak nevezik őket, hiszen ők katalánok. Konyhaművészetük is különleges, egész más, mint másutt Spanyolországban, épp attól, hogy egyszerűen nagyszerű. Nem csinálnak különösebb faksznit semmilyen étellel, mégis, ennek ellenére, bármilyen fogásuk fenséges.
A katalán konyha a legjobb féle mediterrán konyhát jelenti. Meglepően egyszerű, (legtöbbször) valódi ízeket és szezonális terményeket használ.
A katalánok nyitottak az ellentéteket ötvöző gondolkodásra. Szeretik a különböző alapanyagokat együtt használni, és bármilyen összetevőt összeházasítanak a piacról frissen vásárolt áruval. Ennek tipikus példája a "Mar i Muntanya" (tenger és hegy) konyha, amely a tengeri ételek és a hústermékek ízletes és újszerű kombinálását jelenti. Ebben fellelhető a sertéshús, a fésűkagyló, a tonhal leves csigával, a nyúl rákkal és csirkehússal.
Tipikus és kedvelt előétel a Pa amb tomàquet:
Ez nem más, mint kenyér paradicsommal, amint a neve mondja, illetve amit Ön készít belőle, ugyanis sok katalán étteremben a vendégek előre elkészíthetik saját paradicsom mártásukat.
Vegyen néhány hámozott paradicsomot, adjon hozzá fokhagymát, kevés sót, még kevesebb szűz olíva olajat, esetleg enyhén borsozza és fűszerezze. Főzze néhány percig, majd rúdmixer segítségével pépesítse kívánt állagúra.
Katalóniában a paradicsomos kenyérhez gyakran fogyasztanak finom kolbász darabkákat.
Katalán vidéken járva, bárhová betérve, akár ebédelni, akár vacsorázni készülünk, mindenképp rendeljünk először tapas-t. Ezek tulajdonképpen apró sör- és borkorcsolyák, és a falatkákat fogpiszkálóra feltűzve kínálják (úgy látszik, kevés leleményes magyart láttak még vendégül, mert mindenütt kizárólag a tányérokon hagyott fogpiszkálókat számolják össze fizetéskor). De vigyázat! A tapas sokszor nagyon finom, és nagyon-nagyon laktató lehet, ezért ezzel az étkezés előtt csak módjával. Majd érdemes a katalán konyha jellegzetességeiből választani. Halfélék, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, idényzöldségek, minden nyakon öntve sok olívaolajjal, és mindehhez persze, bitangeros, fejbevágós helyi vörösbor dukál. Itt található különben Spanyolország egyik legjobb borvidéke, a Rioja, ha erről a tájról kérünk egy fajtát, sosem csalódunk majd benne. A bor ára egyébként mindenütt – a legkisebb kocsmában vagy étteremben is – elég húzós, ezzel jó, ha előre tisztában vagyunk. A főétel után pedig mindenképp kóstoljuk meg nemzeti desszertjüket, a „crema catalana”-t, ami tulajdonképpen egy karamellizált puding, és nagyon finom. Katalán éttermekben nincs pont délben különben az az őrület, mint mondjuk az osztrákoknál vagy a németeknél, arrafelé ugyanis senkit nem ráz meg a déli harangszó, mindenki teszi tovább komótosan a dolgát. Nem úgy, mint a német vidéken, ahol ilyenkor valószínűleg eldobják az egeret, és mindenki rohan bekapni valamit ebédre. A katalánok inkább 1 óra után kezdenek lassacskán szállingózni az éttermek felé, a vacsora pedig náluk általában este 9 tájt kezdődik. És ami furcsa: idős, fiatal mindenki kiöltözik egy esti közös összejövetelhez – de nagyon! Az ember azt hinné a metrón, a buszon közlekedve esténként Barcelonában, hogy bálba készül az egész város, mert mindenütt fodros, mélyen kivágott estélyibe öltözött hölgyek utaznak, azonban kiderül, csupán vacsorázni indulnak valahová, és mivel sejtik, hogy az étel mellé lecsúszik majd némi alkohol is, nem kísértik a jogosítvány elvesztését.

Ha valakit Barcelonába vet a jó sors, a híres Ramblán (a város főutcáján) hömpölyögve, ha már elege van az emberáradatból legjobb, ha betér az ottani piacra, a Boqueríára, amely gyakorlatilag a főutca közepén fekszik. Ez a bédekkerek szerint Európa egy leggazdagabb kínálatú piaca, meglehet, az biztos, hogy fantasztikus élmény. A nagycsarnokban mindenütt – habos tisztaság kíséretében! – tollastul lóg a fácán, a fajd, a gyöngytyúk, van oz, nyúl, vaddisznó és szarvas is. És persze óriási a kínálat az egyik fő nemzeti étekből, a sonkából is. A világ egyik legjelentősebb kikötőjeként érthető, hogy óriási a választék halakból, rákokból, és ha valaki jót akar magának – márpedig miért lenne bárki önmaga ellensége? – legjobb, amit tehet, ha a piacon a helyi, valamelyik oldalsó kis kifőzdeszerűben költi el épp esedékes étkezését, mert közben biztos lehet benne, épp most a mennyekbe érkezett.
Barcelonáról bővebben:
Barcelona mediterrán város. A tenger és egy hegy között fekszik, a rómaiak alapították több mint 2000 évvel ezelőtt. Egész évben enyhe az éghajlata. Intenzív nappali és éjszakai életet élhet benne a látogató.
Barcelona megnyitja Ön előtt kapuit, hogy élvezhesse a mediterrán kultúrát, az üzletek gazdag választékát, a konyhaművészetét és a szórakozási és kulturális lehetőségeit. Lakói vendégszerető és barátságos természete Önt is magával fogja ragadni, ugyanúgy, mint az életöröme is ennek a városnak, amely az utóbbi években igazi turistacélponttá vált.
Készüljön fel arra, hogy egy modern, kozmopolita és dinamikus várost fedez fel, amely a tenger közelében él. Egy olyan várost, amelyet kényelmesen sétálva, gyalogosan is bejárhat.
A klíma, a mediterrán fény, az emberek, a tengerpart és a hangulat - mindez jó ürügy arra, hogy többé ne is menjünk el innen. A történelem, az építészet, a gasztronómia, az üzletek kínálata, mind ok arra, hogy visszatérjünk.

Barcelonát feltétlenül látni kell. Ez az ősi város elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi évtizedben. A múltat a régi épületek felújításával becsüli meg, de mivel mindig is az újat kereste, új épületekkel és létesítményekkel igyekszik még aktívabban részt vállalni az ország kulturális történéseiben. Aki szeretné megismerni Barcelonát, annak tudnia kell egy-két dolgot Katalóniáról is. Barcelona ugyanis Katalónia fővárosa. Katalónia pedig Spanyolország tizenhét autonóm területeinek egyike és az ország északkeleti részén fekszik. A múlt században Spanyolország legfejlettebb régiója volt, és ezt a szerepét máig sem veszítette el. A barcelonai látni- és tennivalók mennyisége a város méretéhez képest szokatlanul bőséges. A középkori, gótikus városmagban hihetetlenül gazdag építészeti örökség várja, hogy megismerjük. De Barcelonát mégis a hangulata miatt zárjuk szinte azonnal a szívünkbe: nyüzsgő, vidám emberek járnak fel-alá, korzóznak a Ramblán, zene szól mindenfelől, kicsi, hangulatos éttermek, kocsmák, bárok, táncos mulatóhelyek, kifőzdék, kávéházak, teázók, diszkók váltogatják egymást. A várossal szorosan egybefonódott Gaudí neve, akinek egyedülálló, zseniális épületei napjainkban is emberek száz ezreit vonzák. Összetéveszthetetlen, gyakran organikus építészetként jellemzett stílusa mór és gótikus elemeket is felhasznál, ezt ötvözi sajátos módon mesebeli megoldásokkal: gombakalapra emlékeztető tetők, arcot formázó ablakkeretek, összetört cserépből és csempéből kirakott színes mozaikok, egy varázslatos elme hihetetlen alkotásai. Barcelona világhírű jelképe, a még továbbra is csak épülő Sagrada Familia - Szent Család Templom is az ő alkotása. Aki Barcelonában jár, feltétlenül látogassa meg a Milá és a Batlo házakat is, illetve a Güell Parkot. A városban komolyzenei és színházi hagyományokat ápolnak, és a világ legjobb előadóművészeit sikerül megnyerniük. Vegyük hozzá mindehhez a kellemes éghajlatot, a változatos és izgalmas konyhát, a helyi borokat és a jó minőségű vásárolnivalókat (kézműipari termékek, régiségek, a legújabb divat szerinti ruhák és egyéb modern holmik) -és máris képet alkothatunk arról, miért is vonzó úticél Barcelona. Ennek a városnak stílusa van, az éjszakai élet pedig egyenesen bódító. Barcelona mintegy kétmillió lakosának nagy része az utcán ünnepelt, amikor 1986 októberében bejelentették, hogy a nyári olimpiai játékok megrendezésére beadott negyedik pályázat sikeres volt. A XXV. olimpiai játékok 1992-ben megerősítette: érdemes volt magán-és közadakozásból felújítani a várost és építkezni, a világ figyelmét magukra vonni. Az 1888-as és 1929-es Világkiállítás örökségeként is nagyszerű épületek maradtak az utókorra. Az ide látogatók többségét mégis a régi, megfoghatatlan okok ejtik rabul. Barcelona megbabonázza az idegent, és ha az többször ellátogat ide, a varázs mit sem gyengül sőt, a hely bája csak tovább erősödik.

2 megjegyzés:

  1. Az utazási iroda új profil lesz? Az utolsó előtti képen lévő téren volt a szállásunk.

    VálaszTörlés
  2. :)
    Nem áll szándékunkban profilt váltani! :)

    VálaszTörlés