Hozzávalók 6 személyre
• 15 deka rétesliszt
• 10 deka teljesőrlésű liszt
• 1 kiskanál só
• 3-4 deka vaj
• 1 deci hideg víz
• a kisütéshez bő olaj
töltelék:
• 1/2 kiló krumpli
• 2-3 evőkanál olaj
• 1 fej hagyma
• 2-3 apró zöld csilipaprika
• 2 centis darab friss gyömbér
• 1 evőkanál fekete mustármag
• 1 kiskanál kurkuma
• 2 kiskanál só
A tészta elkészítése
Először elmorzsoljuk a vajat a lisztben. Utána összegyúrjuk a vízzel, hogy közép-kemény, nem ragadós tésztát kapjunk. Néhány percig kézzel vagy géppel dagasztjuk, aztán letakarva félretesszük pihenni legalább egy órára.
A töltelék:
Elkészítjük a tölteléket.
A krumplit héjában megfőzzük félkeményre, aztán meghámozzuk és felvágjuk 2-3 centis kockákra. Megpirítjuk olajon (vagy vajas olajon – a ghí meg még jobb) az apróra vágott hagymát; fél perc múlva beleszórjuk a finomra vágott vagy reszelt gyömbért, és ha a hagyma már üvegesedik, az apróra vágott csilipaprikát is. Az edény szélére kotorjuk az egészet, és a közepén összegyűlő olajon pirítjuk egy percig a mustármagot. Összekeverjük, és kis lángon pirítjuk tovább, amíg a hagyma sárgulni kezd.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, beszórjuk a kurkumát, megsózzuk, és nagy lángon kavargatva pirítjuk még pár percig. Levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
Az összerakás:
Még egyszer átgyúrjuk a tésztát, aztán szétszaggatjuk, és nagy diónyi golyókat gyúrunk belőle . Fogunk egy golyót, kilapítjuk tenyérrel, aztán kinyújtjuk sodrófával kb. 2 mm vastagra és 12-16 centi átmérőjűre – minél kerekebbre. Nyújtás közben, ha ragadni akar, nem lisztezzük, hanem olajozzuk a kezünket, a sodrófát és a deszkát.
Félbevágjuk a korongot, és nedves ujjal bevizezzük mindkét felének a széleit. Megfogjuk az egyik félkört, és negyedkörré hajtjuk; az egyenes széle mentén összetapasszuk a nedves varratot.
Az így kapott tasakba teszünk egy bő evőkanál tölteléket. Minél jobban meg van tömve a szamósza, annál jobb – de a köríves széle mentén hagyjunk helyet, hogy le tudjuk zárni. Itt is összenyomkodjuk az ujjainkkal a nedves széleket. Megtöltjük így az összes szamószát.
A sütés:
Felforrósítunk egy serpenyőben bő olajat. Az a legjobb, ha teljesen ellepi a szamószákat – de azért kevesebbel is lehet dolgozni. A forró olajba dobáljunk bele kicsit kevesebb batyut, mint amennyi elférne a serpenyőben (ne hűtse le nagyon az olajat), és 4-5 perc alatt süssük aranysárgára.
A töltelék:
Elkészítjük a tölteléket.
A krumplit héjában megfőzzük félkeményre, aztán meghámozzuk és felvágjuk 2-3 centis kockákra. Megpirítjuk olajon (vagy vajas olajon – a ghí meg még jobb) az apróra vágott hagymát; fél perc múlva beleszórjuk a finomra vágott vagy reszelt gyömbért, és ha a hagyma már üvegesedik, az apróra vágott csilipaprikát is. Az edény szélére kotorjuk az egészet, és a közepén összegyűlő olajon pirítjuk egy percig a mustármagot. Összekeverjük, és kis lángon pirítjuk tovább, amíg a hagyma sárgulni kezd.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, beszórjuk a kurkumát, megsózzuk, és nagy lángon kavargatva pirítjuk még pár percig. Levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
Az összerakás:
Még egyszer átgyúrjuk a tésztát, aztán szétszaggatjuk, és nagy diónyi golyókat gyúrunk belőle . Fogunk egy golyót, kilapítjuk tenyérrel, aztán kinyújtjuk sodrófával kb. 2 mm vastagra és 12-16 centi átmérőjűre – minél kerekebbre. Nyújtás közben, ha ragadni akar, nem lisztezzük, hanem olajozzuk a kezünket, a sodrófát és a deszkát.
Félbevágjuk a korongot, és nedves ujjal bevizezzük mindkét felének a széleit. Megfogjuk az egyik félkört, és negyedkörré hajtjuk; az egyenes széle mentén összetapasszuk a nedves varratot.
Az így kapott tasakba teszünk egy bő evőkanál tölteléket. Minél jobban meg van tömve a szamósza, annál jobb – de a köríves széle mentén hagyjunk helyet, hogy le tudjuk zárni. Itt is összenyomkodjuk az ujjainkkal a nedves széleket. Megtöltjük így az összes szamószát.
A sütés:
Felforrósítunk egy serpenyőben bő olajat. Az a legjobb, ha teljesen ellepi a szamószákat – de azért kevesebbel is lehet dolgozni. A forró olajba dobáljunk bele kicsit kevesebb batyut, mint amennyi elférne a serpenyőben (ne hűtse le nagyon az olajat), és 4-5 perc alatt süssük aranysárgára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése