2012. június 19., kedd

Tandoori murg tikka -tandúri csirke, nyárson sütve uborka raita-val


•    1 kg csirkecomb filé   
•    4 dl joghurt
•    1  tk. garam masala
•    ¼ tk. citromos bors
•    ¼ tk. citrom mirtusz
•    1-2 db chili
•    4-5 gerezd fokhagyma
•    só

joghurtba elkeverjük a fűszereket és az apróra vágott chilit, majd összekeverjük a nagyobb darabokra vágott húskockákkal és egy éjszakát hűtőben érleljük. Nyársra húzzuk a csirkedarabokat és tandoor kemencébe vagy ennek hiányában, serpenyőbe megsütjük a nyársakat.

Uborka raita:
Hozzávalók 4 személyre

•    1/2 kígyóuborka
•    1 kiskanál só
•    1-2 gerezd szétnyomott fokhagyma
•    1 kiskanál fekete bors
•    3 deci joghurt (dahí)

•    1 kiskanál római kömény
•    1-2 kiskanál fekete mustármag
•    1-2 kiskanál (szárított) karilevél
•    1 apró zöld csilipaprika
Az uborkát csak akkor hámozzuk, ha nagyon kemény a héja. Lereszeljük durvára (tehát ne uborkagyalun, szeletekre, hanem tökgyalun, csíkokra). Az egyszerű és villámgyors raitához elegendő, ha összekeverjük az elválasztó fölötti hozzávalókat. Frissiben is remek, de ha hűtőszekrényben érleljük, az sem árt neki.
Ha egy kicsit indiaiasabbra (vagyis fűszeresebbre) szeretnénk venni a figurát, akkor a vonal alatti hozzávalókat (vagy azok tetszés szerinti variációját) megfuttatjuk 1-2 evőkanál olajon, aztán ráöntjük a kész raitára (vigyázat, sistereg!), és jól elkeverjük.
Ha pedig a fenti módszerrel kapott híg, már-már italszerű raitá helyett sűrűbbet szeretnénk, akkor a következő két dologból kövessük el egyiket, másikat vagy mindkettőt:
1. Az uborkát reszelés után sózzuk le, hagyjuk állni 15-20 percig, aztán nyomkodjuk ki a levét és öntsük ki. Így állás közben sem fogja felhígítani a raitát az uborka víztartalma.
2. A joghurtot (esetleg többet, mint a megadott 3 deci) töltsük egy pelenkába vagy más sűrű szövetbe, és akasszuk a mosogató fölé 1-2 órára, hogy kicsöpögjön belőle a savó egy része. Ami a pelenkában maradt, azzal csináljuk a raitát - így lágy és krémes lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése